Het verhaal van het Geopark vertellen wij met Expedities. Hieronder ziet u de expedities die gereed zijn. Klik op een Expeditie en u krijgt informatie over de Expeditiepoort en de Hotspots.  In het veld kunt u de expeditie beleven met de app Annodrenthe/GeoparkDeHondsrug op uw  smartphone of tablet. 

 • Bossen

  Bossen

  Van de Appelbergen in het noorden tot vijftig kilometer verderop voorbij Klazienaveen liggen in het Hondsruggebied vele duizenden hectares bos …

  Jouw Bossen expeditie
 • IJstijden

  IJstijden

  Tijdens deze expeditie vertellen we het unieke verhaal van het Hondsruggebied. Vier ruggen trekken kilometerslange rechte lijnen door het Drentse landschap. Hier leest u het verhaal hoe ijs en smeltwater de Hondsrug vormden. Hoe poolwinden het gebied in een ijskoude woestijn veranderden. Hoe later het veen tegen de Hondsrug omhoog groeide.

  Jouw IJstijden expeditie
 • Sporen van strijd

  Sporen van strijd

  Verover Coevorden en beheers het Noorden. Trek met het leger langs de Hondsrug en sla het beleg voor de stad Groningen! Zo is het lang gegaan. Sporen zijn nog steeds te zien. Ga met ons mee langs de stille getuigen van een eeuwenlange strijd.

  Jouw Sporen van strijd expeditie
 • Kunst

  Kunst

  Al bijna 250 jaar is de Hondsrug een inspiratiebron geweest voor kunstenaars. Wat ze zochten was afhankelijk van de tijd waarin ze leefden, maar de bijzondere natuur was altijd hoofdzaak.

  Jouw Kunst expeditie
 • Veen

  Veen

  Welkom in het turfland achter de Hondsrug. Meer dan achthonderd jaar werkten hier mensen in het veen. Ze staken de turf uit de natte bodem. Ze veranderen het turfland in akkers en weilanden.

  Jouw Veen expeditie
 • Prehistorie

  Prehistorie

  Geopark De Hondsrug brengt u naar de plekken waar de prehistorie tot op de dag van vandaag nabij gebleven is. U ziet de mooiste hunebedden, we laten u indrukwekkende grafheuvels zien en we brengen u naar de akkertjes van de ijzertijdboeren. Ga mee op zoek naar de oudste bewoners van het Hondsruggebied en hun verhalen….

  Jouw Prehistorie expeditie
 • Natuur

  Natuur

  Tijdens deze expeditie laten we u de mooiste landschappen van het Hondsruggebied zien. De plekken waar de natuur zich van een verrassende kant laat zien. Het meest verrassende is misschien wel de invloed die de mens op dit landschap gehad heeft. Zelfs het meest ongerepte stukje natuur was er nooit geweest zónder de mens. In het Hondsruggebied maakten natuur en mens samen een weergaloos landschap.

  Jouw Natuur expeditie
 • Water

  Water

  We brengen u naar plekken waar je kunt zien welke rol water in het Hondsruggebied speelt. Bij de geboorte van de Hondsrug in de ijstijden waren er hoofdrollen voor ijs en water weggelegd. Nog steeds kun je hier niet om het water heen…

  Jouw Water expeditie